Ondernemen

Welke rechtsvorm is voor mijn bedrijf of organisatie de juiste? Zijn de statuten van uw organisatie nog wel up-to-date?

Voor deze en alle andere ondernemersvragen kunt u bij ons terecht. Ons kantoor heeft een sectie die gespecialiseerd is in ondernemingsrecht. Heeft u ondersteuning en advies nodig op juridisch-notarieel gebied, neem gerust contact op met ons team.
Of vraag via onze website een offerte op. Gratis en vrijblijvend.

Offerte opvragen

Wat doet De VriesVellenga Leenknegt Notarissen in Amersfoort voor u op het gebied van ondernemingsrecht?

Wij helpen u onder andere bij:

  1. Het oprichten van besloten vennootschappen (BV’s), verenigingen, stichtingen en coöperaties;
  2. Het wijzigen van de statuten van bestaande BV’s, verenigingen, stichtingen en coöperaties;
  3. Wijzigingen in uw organisatie, zoals bijvoorbeeld een aandelenoverdracht of een uitgifte van aandelen.

Wij denken graag met u mee om uw wensen op een praktische manier vorm te geven. Ons team staat voor u klaar om u te begeleiden en te ondersteunen.

Twijfelt u over de juiste rechtsvorm? Neemt u dan contact met ons op of doe deze test:

Test rechtsvorm

Besloten vennootschap (BV)
Een BV is een rechtspersoon, waardoor de BV zelfstandig drager van rechten en plichten is. Een BV heeft doorgaans twee organen, het bestuur en de algemene vergadering van aandeelhouders. Het bestuur vertegenwoordigt de BV en is belast met het besturen van de BV. De aandeelhouders houden de aandelen in het kapitaal van de BV. De aandelen in het kapitaal van de BV dienen bij de oprichting volgestort te worden. De volstorting kan plaatsvinden in contanten (geld) of in natura (door bijvoorbeeld inbreng van een onderneming of aandelen in een andere BV). Als de BV is opgericht, kunnen de aandelen enkel worden overgedragen via een notariële akte van aandelenoverdracht.
Voor de oprichting van een BV is een notariële akte vereist. Na de oprichting bij de notaris, dient de BV ingeschreven te worden in het handelsregister en het UBO-register van de Kamer van Koophandel. Deze verplichte inschrijvingen zullen wij voor u verzorgen.

Stichting, vereniging en coöperatie
Stichtingen, verenigingen en een coöperaties zijn allemaal rechtspersonen. De vereniging en coöperatie hebben beide leden, terwijl voor een stichting een ledenverbod geldt. Deze rechtspersonen worden opgericht bij notariële akte. Na de oprichting zullen de rechtspersonen ingeschreven moeten worden in het handelsregister en het UBO-register van de KvK. Wij zullen deze inschrijvingen voor u verzorgen.

De stichting wordt opgericht voor een bepaald doel en heeft doorgaans één orgaan: het bestuur. Indien een stichting zich inzet voor het algemeen belang, kan het zijn dat de stichting als Algemeen nut beogende instelling (ANBI) kwalificeert. ANBI’s hebben een aantal fiscale voordelen. De Belastingdienst heeft verschillende voorwaarden opgesteld waaraan een ANBI moet voldoen. Enkele voorwaarden dienen in de statuten opgenomen te worden. Wij assisteren u graag hierbij.

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)
Sinds 1 juli 2021 is de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in werking getreden. Deze nieuwe wet heeft als doel het bestuur en toezicht van stichtingen, verenigingen en coöperaties te versterken en de regels op dit gebied te moderniseren. De WBTR introduceert diverse veranderingen en vereisten die van belang kunnen zijn voor uw organisatie.

Meer informatie over de WBTR vindt u via:

Informatie WBTR

Indien u niet zeker weet of de statuten van uw stichting, vereniging of coöperatie gewijzigd dienen te worden naar aanleiding van de WBTR, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Waarom De VriesVellenga Leenknegt Notarissen inschakelen?

  1. ondersteuning op maat
  2. snelle levering van betrouwbare notariële akten
  3. realtime inzicht via uw online dossier
  4. ruime ervaring als notaris in meerdere rechtsgebieden
  5. duidelijke uitleg, in begrijpbare taal
  6. betrokken, wij denken met u mee bij elke stap van het proces
  7. centrale ligging (Amersfoort), gratis parkeren

Neem contact met ons op

Of u nu betrokken bent bij een BV, stichting, vereniging of coöperatie, ons team staat voor u klaar. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij u kunnen helpen.

Notaris AmersfoortDe VriesVellenga Leenknegt Notarissen
Spacelab 33
3800 GB Amersfoort