Nalaten, schenken en erven

Wat laat u na?
Wie krijgt wat na uw overlijden?
Wie zorgt er voor uw kinderen als u er niet meer bent?

Weet u het? Nee? Dan bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn en wat zij krijgen. Is dat wat u wilt? Of bepaalt u liever zelf wat er gebeurt met uw nalatenschap? Met een testament kan dat en houdt u het heft in eigen hand. U denkt nu na over later, over hoe u het dan geregeld wilt hebben. Dat hoeft u niet alleen te doen, wij helpen u graag. Wij vertalen uw wensen in juridische bepalingen en informeren u over de gevolgen van uw wensen. Misschien kunt u beter vooraf een bedrag schenken zodat uw erfgenamen later minder belasting betalen over hun erfenis.

Uw nalatenschap goed regelen

Een testament zorgt voor rust en zekerheid. U weet dat alles goed geregeld is en dat uw geliefden verzorgd achter blijven. Zo kunt u bijvoorbeeld vastleggen dat uw partner in het huis kan blijven wonen. Voor uw kinderen kunt u een voogd benoemen. Via een voogdijbepaling wijst u iemand aan die uw kinderen verzorgt, opvoedt en het vermogen beheert dat u uw kinderen nalaat, tot zij achttien jaar zijn. Wilt u geld geven aan een goed doel of dat een specifiek iemand (een executeur) uw nalatenschap straks afhandelt? Ook dat kunt u allemaal vastleggen in een testament.

Laat uw geliefden verzorgd achter, stel een testament op

Het laten opstellen van een testament kan op elk moment. Vaak is een belangrijke gebeurtenis de aanleiding om over een testament na te denken. U koopt een huis, gaat samenwonen en/of trouwen, u verwacht een kind, u gaat met pensioen. Opeens denkt u: hoe moet dat straks nou als ik er niet meer ben? Ook dan moet het allemaal goed geregeld zijn! Dat kan. Met onze hulp lukt dat zeker.

Het opstellen van een testament is maatwerk. Hoe gaan wij te werk?

 1. Wij bespreken uitgebreid uw persoonlijke situatie en wensen.
 2. Als duidelijk is hoe u het later precies wilt regelen, vertalen wij uw wensen in juridische bepalingen.
 3. Wij leggen uit wat de gevolgen zijn van uw wensen. Moeten uw erfgenamen belasting betalen over hun erfenis? Hoe kunt u de verschuldigde erfbelasting verminderen? Wij adviseren u over de mogelijkheden waarmee u uw vermogen zo voordelig mogelijk aan uw erfgenamen nalaat. Dit wordt ook wel estate planning genoemd.
 4. Na het gesprek kunnen wij een tweede afspraak met u inplannen voor de ondertekening van uw testament. Wij stellen dan een voorlopige versie op van uw testament.
  De voorlopige versie ontvangt u thuis.
 5. Als u helemaal tevreden bent, komt u uw testament op de tweede afspraak ondertekenen.
  Heeft u nog geen tweede afspraak gemaakt, dan kunt u ons telefonisch bereiken voor het maken van deze afspraak.
 6. Om ervoor te zorgen dat iedereen straks weet dat u een testament heeft, registreren wij de akte in het Centraal Testamenten Register (CTR). De registratie vermeldt niet de inhoud van het testament, alleen bij welke notaris u een testament heeft opgemaakt. Uw testament is privé. Wij hebben een geheimhoudingsplicht.
 7. Wij bewaren uw akte zorgvuldig in onze kluis. U krijgt een gewaarmerkte kopie (afschrift) mee.

Wilt u het later ook goed geregeld hebben?
Wij helpen u graag bij het opstellen van een testament. Vraag via onze website een offerte op. Gratis en vrijblijvend.

Offerte opvragen

 

Hoe regel ik mijn nalatenschap ?

Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. Dit leest u in de brochure Hoe regel ik mijn nalatenschap ? (bestand opent in een nieuw scherm). De brochure is een uitgave van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Ons kantoor is lid van de KNB.

Tip!

Wie regelt uw zaken als u dat niet meer kunt? In een levenstestament of volmacht geeft u iemand anders de bevoegdheid om namens u te handelen als u daar zelf niet meer toe in staat bent. Bijvoorbeeld omdat u ernstig ziek bent. U kunt het beste een volmacht of een levenstestament opstellen voordat u in een kwetsbare positie zit. Zo kunt u in alle rust nadenken wie namens u mag handelen.

Schenken

Uw zoon koopt een huis, uw kleindochter gaat studeren, u wilt uw vermogen straks zo voordelig mogelijk aan uw geliefden nalaten. Allemaal redenen waarom u wilt schenken. Schenken kan op meerdere manieren. Welke manier het beste voor u is, hangt van verschillende factoren af.

Hoe schenkt u op de juiste manier?

Vraag ons om advies. Wij zijn op de hoogte van de erfbelasting en de schenkbelasting en weten hoe u van verschillende fiscale voordelen kunt genieten. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een schenking op papier. Hierdoor betalen uw erfgenamen minder belasting over het vermogen dat u nalaat.

Wilt u voordelig schenken?
Vraag ons om advies, wij stellen graag de juiste schenkingsakte voor u op. Vraag via onze website een offerte op. Gratis en vrijblijvend.

Offerte opvragen

Erven

Als een dierbare overlijdt, komt er veel op u af. De uitvaart, het verdelen van de spullen, het afhandelen van de financiën. Als erfgenaam moet u opeens van alles regelen, terwijl uw hoofd daar helemaal niet naar staat.

Hoe handelt u een erfenis goed af?

Laat ons u helpen, wij hebben ruime ervaring als notaris in familierechtzaken en kunnen een belangrijk deel van het regelwerk van u overnemen. Wij hebben toegang tot verschillende registers en kunnen daardoor alle erfgenamen in kaart brengen. Ook achterhalen wij de wilsbeschikkingen van de overledene, al dan niet vastgelegd in een testament. Indien nodig stellen wij een verklaring van erfrecht op. Daarin staat onder andere wie de erfgenamen zijn en wat hun erfdeel is. Over de verdere afhandeling van de nalatenschap kunnen wij u advies geven. Bijvoorbeeld over het invullen van de aangifte erfbelasting, wat fiscaal het voordeligst is.

Heeft u hulp nodig bij het afhandelen van een erfenis?
Vraag via onze website een offerte op. Gratis en vrijblijvend.

Offerte opvragen

Brochure erven

Alles over het wel of niet aanvaarden van een erfenis, het afwikkelen ervan, de kosten en de rol van de notarissen, en wat u zelf kunt bepalen leest u in de brochure Een erfenis wat nu? (bestand opent in een nieuw scherm). De brochure is een uitgave van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Ons kantoor is lid van de KNB.

Waarom De VriesVellenga Leenknegt Notarissen inschakelen?

 • ondersteuning op maat
 • snelle levering van betrouwbare notariële akten
 • realtime inzicht via uw online dossier
 • ruime ervaring als notaris in meerdere rechtsgebieden
 • duidelijke uitleg, in begrijpbare taal
 • betrokken, wij denken met u mee bij elke stap van het proces
 • centrale ligging (Amersfoort), gratis parkeren