Samenwonen en trouwen

Samen verder. Samen een toekomst opbouwen. Leuk én spannend!

Zo’n besluit verandert uw leven. Ook in juridische zin. Wat er precies verandert, hangt af hoe u samen verder gaat. Gaat u ‘gewoon’ samenwonen, trouwen of kiest u voor een geregistreerd partnerschap? Voor elke samenlevingsvorm gelden specifieke wettelijke regelingen. Bij ‘gewoon’ samenwonen blijven bijvoorbeeld alle bezittingen en schulden automatisch apart. Gaat u trouwen dan is, volgens de wet, automatisch alles van u samen. Het kan ook anders. Maar dan moet u dat wel regelen. Dat hoeft u niet alleen te doen, wij helpen u graag.

Samenwonen zonder te trouwen of zonder een geregistreerd partnerschap

U deelt lief en leed, een (koop)huis en toch bent u volgens de wet in veel gevallen niet samen als u ‘gewoon’ samenwoont. Als u uit elkaar gaat, kunt u bijvoorbeeld geen alimentatie van elkaar eisen. Mocht een van u overlijden, dan heeft u misschien geen recht op een partnerpensioen en uw koophuis wordt (deels) eigendom van uw partners familieleden, de wettelijke erfgenamen. Dat soort vervelende verrassingen voorkomt u door het opstellen van een samenlevingscontract of samenlevingsovereenkomst. Het is de meest complete en officiële manier om afspraken te maken.

Regel het goed samen, stel een samenlevingscontract op

Koopt u een huis, begint u een eigen bedrijf of is er een kind op komst, informeer dan hoe u het samen het beste kunt regelen. Voor nu en voor later. Wij vertellen graag welke mogelijkheden u heeft. Het opstellen van samenlevingscontract op maat is onze specialiteit.

Tip!

Wilt u het na uw overlijden ook goed geregeld hebben, stel dan een testament op. Wat krijgen bijvoorbeeld uw kinderen en uw familieleden als u overlijdt? En wat uw partner? Met een testament laat u ze verzorgd achter en voorkomt u gedoe over uw nalatenschap.

Trouwen, met of zonder huwelijkse voorwaarden

‘Ja’ zeggen tegen elkaar betekent automatisch dat alle bezittingen en schulden van u samen zijn. Zo staat het in de wet. Wilt u dat niet? Bijvoorbeeld omdat u een eigen bedrijf heeft of bezit uit een eerder huwelijk, stel dan huwelijkse voorwaarden op. In uw huwelijkse voorwaarden legt u precies vast wat van wie is.

Huwelijkse voorwaarden opstellen, voor of tijdens het huwelijk

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden is maatwerk. Wat is het gezamenlijk vermogen en wat blijft privé? Wat gebeurt er als een van u overlijdt of als u uit elkaar gaat? Deze en andere vragen over uw persoonlijke situatie bespreken wij uitgebreid. Als duidelijk is hoe u het precies samen wilt regelen, leggen wij uw wensen vast in uw huwelijkse voorwaarden.

Al getrouwd?
Ook dan kunnen wij uw huwelijkse voorwaarden opstellen.

Al een tijd samen?
Uw levenssituatie kan veranderen waardoor uw huwelijkse voorwaarden niet meer kloppen. Bijvoorbeeld omdat u een kind krijgt of een eigen bedrijf begint. Test – in 3 minuten – of uw gezamenlijke afspraken nog kloppen. Beantwoord maximaal 10 vragen en ontvang direct een advies met uw belangrijkste aandachtspunten.

Mochten uw gezamenlijke afspraken niet meer in balans zijn, dan is het verstandig om uw huwelijkse voorwaarden te wijzigen. Wij helpen u daar graag bij.

Geregistreerd partnerschap, partnerschapsvoorwaarden opstellen

Net zoals bij een huwelijk is bij een geregistreerd partnerschap ook alles automatisch van u samen. Zo staat het in de wet. Als u het anders wilt regelen, dan kunt u partnerschapsvoorwaarden opstellen. Het opstellen of wijzigen van partnerschapsvoorwaarden kan op elk moment. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Tip!

Waarom De VriesVellenga Leenknegt Notarissen inschakelen?

• ondersteuning op maat
  • snelle levering van betrouwbare notariële akten
  • realtime inzicht via uw online dossier
  • ruime ervaring als notaris in meerdere rechtsgebieden