Volmacht en levenstestament

U krijgt een ongeluk en moet revalideren. U wordt (ernstig) ziek en heeft verzorging nodig. Wat dan? Wie regelt het dan voor u? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer kunt?

Met een volmacht of een levenstestament houdt u de regie over uw leven. U legt daarin vast wat er moet gebeuren als u zelf niet meer kunt handelen. Soms moet tijdelijk iemand uw belangen behartigen, maar dit kan ook voor lange of blijvende duur zijn. Bij het opstellen van een volmacht of een levenstestament draait het om vertrouwen. Wie mag namens u beslissingen nemen? Wat mag de vertrouwenspersoon wel doen en wat niet? Belangrijke vragen. Wij helpen u graag met het beantwoorden ervan.

Behoud de regie en laat uw zaken volgens uw wensen regelen

U kunt het beste een volmacht of een levenstestament opstellen voordat u in een kwetsbare positie zit. Op die manier kunt u in alle rust nadenken over uw wensen en behoeften en wie namens u mag handelen. Wat u het beste kunt opstellen – volmacht of levenstestament -, hangt van uw wensen af. Een levenstestament is uitgebreider van opzet. Het is een combinatie van een volmacht en een overzicht van persoonlijke wensen, bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijke verzorging.

Het opstellen van een volmacht of een levenstestament is maatwerk. Hoe gaan wij te werk?

 1. Wij bespreken uitgebreid uw persoonlijke situatie en wensen.
 2. Als duidelijk is hoe u het later precies wilt regelen, vertalen wij uw wensen in juridische bepalingen. Wij leggen uit wat de gevolgen zijn van uw wensen en geven u advies over de mogelijkheden in uw situatie.
 3. Wij controleren of u wilsbekwaam bent. Door deze controle is een volmacht of een levenstestament betrouwbaarder. Zo staat achteraf ook vast dat u geestelijk in staat was te bepalen zoals u heeft gedaan.
 4. Na het gesprek kunnen wij een tweede afspraak met u inplannen voor het ondertekenen van uw volmacht of levenstestament en stellen wij een voorlopige versie op van uw volmacht of levenstestament. De voorlopige versie ontvangt u thuis.
 5. Als u helemaal tevreden bent, komt u uw volmacht of levenstestament op de tweede afspraak ondertekenen.
  Heeft u nog geen tweede afspraak gemaakt dan kunt u ons telefonisch bereiken voor het maken van deze afspraak.
 6. Wij bewaren uw akte zorgvuldig in onze kluis. U krijgt een gewaarmerkte kopie (afschrift) mee en bepaalt wie er verder een afschrift mogen ontvangen. Op die manier weten ook anderen van uw wensen af.

Wilt u het later ook goed geregeld hebben?
Wij helpen u graag bij het opstellen van een volmacht of levenstestament. Vraag via onze website een offerte op. Gratis en vrijblijvend.

Offerte opvragen

Tip!

Een volmacht of een levenstestament gaat over uw wensen tijdens uw leven, op het moment dat u niet meer in staat bent zelf te handelen. Wilt u het na uw overlijden ook goed geregeld hebben, stel dan een testament op. Wat krijgen bijvoorbeeld uw kinderen en uw familieleden als u overlijdt? En wat uw partner? Met een testament laat u ze verzorgd achter en voorkomt u gedoe over uw nalatenschap.

 

Brochures over Volmacht en levenstestament

Lees meer over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is, in de brochure Wie geeft u het vertrouwen? (bestand opent in een nieuw scherm). De brochure is een uitgave van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Ons kantoor is lid van de KNB.

Lees meer over de taken en verantwoordelijkheden van de gevolmachtigde bij een levenstestament in de brochure Waar zeg ik JA tegen? (bestand opent in een nieuw scherm). De brochure is een uitgave van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Waarom De VriesVellenga Leenknegt Notarissen inschakelen?

 • ondersteuning op maat
 • snelle levering van betrouwbare notariële akten
 • realtime inzicht via uw online dossier
 • ruime ervaring als notaris in meerdere rechtsgebieden
 • duidelijke uitleg, in begrijpbare taal
 • betrokken, wij denken met u mee bij elke stap van het proces
 • centrale ligging (Amersfoort), gratis parkeren